Grävling

Grävlingar i skymningen

Wildlife Kate gör härliga filmer från sin trädgård och från naturen. Här har hon filmat en kull grävlingar vid sitt gryt.

Visst ser det härligt ut!!

Tips om grävlingsspaning

Se grävling i skogen

Det är fantastiskt att se grävlingen i sitt rätta element - i skogen.

Här är våra snabbtips för att bäst spana på grävlingen.

Grävlingsgryt

Grävlingsgryt ingång

Grävlingen uppehåller sig mer än halva sin tid under mark. Där kan den ha skapat sig en imponerande bostad, en anläggning med långa gångar, luftschakt, flyktvägar, bohålor och ingångar. 

Grävlingens gryt är ofta byggt i flera våningar och är ofta mer än 10 meter långt. Det kan ha upp till 40 ingångar. Flera ton jord har grävts ut ur marken för att skapa gångar och hålor. 

Känn igen 25 däggdjur

Känn igen 25 däggdjur

Det här är en härlig bok för den vetgirige 3-7 åringen.

Här beskrivs enkelt i ord och bild hur våra vanligaste däggdjur ser ut och beter sig. Fina illustrationer och lagom mycket text för de yngre naturintresserade. 

Upptäckarlusten hos barnet sätts garanterat igång när boken beskriver hur man känner skillnad på kanin och fälthare, eller hur hemlig en bäver egentligen är.

Grävling

Hur låter en grävling?  

Deras läten är förvånansvärt varierade, men man kan faktiskt urskilja 16 olika ljud, säger forskarna. De visar att grävlingens läten är allt från långsamt dovt morrande till korta snabba kvitterliknande ljud.

Själva förknippar vi vanligen grävlingen med ljud som påminner om katter som slåss. Eller väsandet från en trängd grävling. Eller olika typer av grymtande, snörvlande och smaskande.

Grävlingskamp

Grävlingskamp

I äldre tider var Grävlingskamp en underhållningssport, precis som tuppfäktning och hundkamp. I England finns grävlingskamp dokumenterad i flera litterära verk från 1800-talet. 

Trots att grävlingskamp förbjöds i England 1835 så sägs 'sporten' till och med idag attrahera publik. Djurskyddsorganisationer säger till och med att det blir allt vanligare, även om offentliga tillställningar inte längre anordnas.  

Spåra djur - fakta och tips för djurspanare

Spåra djur

Våra vilda djur lämnar spår efter sig. Tassavtryck, matrester, bajs... Det här är en bok för barn (9-12) med tips, fakta och ledtrådar till hjälp att lista ut vilket djur som har lämnat spåren.

Det kan vara avtryck av tassar i snö eller lera, bajs på stigen eller uppe på en stubbe, matrester i form av avgnagda kottar, benrester, dun, eller spår djurens bo, kanske äggskal eller spybollar.

Det är en härlig bok för nyfikna viltspårare!

Däggdjuren i Norden

Däggdjuren i Norden

Mycket fin bok med fyllig text och vackra, naturtrogna teckningar av djuren i sin rätta miljö.

Presenterar ca 120 vilda däggdjur, grävling finns såklart bland dem. Alla arter har en egen faktaruta med bland annat utbredningsinformation.

Boken presenterar de däggdjur som förekommer vilt i Skadinavien, de vanligaste arterna får störst utrymme.

Grävling

Det finns en hel del litteratur och information om grävling och andra vilda svenska däggdjur. Här är våra bästa tips på böcker att lära sig mer om grävlingens historia, beteende och annat. 

Grävling

Grävlingen är ett av våra vanligaste större rovdjur, allmänt förekommande i hela Europa utom allra längst uppe i norr. Med sina svarta band över ansiktet är den svår att ta miste på. 

En grävling är nattaktiv och närsynt, och man kan ofta stöta på den väldigt nära sig om man är ute i skymningen. Den kan då fräsa och resa ragg, men den lufsar sedan oftast snabbt iväg. 

Pages

Subscribe to RSS - Grävling